Női tippek toplistája! "minden ami nő"

Női tipp-top

Női tipp-top

Őszi tökölődés

2015. október 12. - Saller Kati

oszi_erdo.jpg

 

Az őszi időszakban sokszor úgy érezzük a ködös, borongós idő miatt, hogy minden szürke körülöttünk. Pedig ha kinyitjuk a szemünket, észre vehetjük hogy nagyon sokféle szín jelenik meg a környezetünkben. A természet úgy szenderül álomba, hogy egy színes transzparenst mutat felénk. 

 

vadszolo.jpg

 

 

 

Hamarosan elérkezik az első fagyos éjszaka, megcsípi a leveleket a hideg és ők búcsút intenek, élénk zöld színüktől. Na ekkor következik be az átfestés. Szinte napok alatt sok száz új szín és árnyalat látványa terül a szemünk elé. Nem csak a világos sárga, és narancs színek árnyalataira gondolok. Ott van a csodálatos vörös és barna is.

                       

 

 

 

Ebben az időszakban, mikor már a kertünkből kifogytak a vázába való virágok, megjelennek a dísztökök, a színes levelek, termések, és alapnak az örökzöldek, amelyekkel remekül lehet dekorálni a szobát.

oszi_dekoracio.jpg

És itt a sütőtök is. Ez a hamisítatlan őszi növény ugyan nem honos nálunk,( Mexikóból, Texasból származik) mégis változatos formájával és fontos, számunkra nélkülözhetetlen vitamin tárral rendelkezik.

 

Csak néhányat had említsek meg:

  • sutotok.jpg-rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja  narancssárga színét ( fontos a jó látáshoz és a  szívnek is szüksége van rá. )
  • -gazdag C vitaminban, amely erősíti az  immunrendszert
  •  a rostok segítik az emésztést
  • -a kálium szervezetünk folyadékháztartásának  szabályozásában játszik szerepet.
    -antioxidánsok a szív- és érrendszeri-, valamint a  daganatos betegségek kialakulásában szerepet  játszó  szabad gyökök ellen hatnak                                                                                                  

 

images_6.jpg

 

Nagyszerűen használhatjuk dekorációs célokra is. Gyönyörű színe szinte felvidítja a szívünket lelkünket a szürke borongós napokon. Származása miatt is nagy szimbólumává vált az Amerikából ismert Halloween ünnepének. Amikor  a keresztények a Mindenszenteket ünneplik November 1. napján, és halottaikra emlékeznek November 2-án, az angolszász kultúrában október 31-én, az ősi kelta eredet szerint a boszorkányokat, kísérteteket és egyéb szellemeket ijesztgetik.

 

 

Magyarországon ugyan még nem divat a gyerekek jelmezbe öltözése ezen a napon, de a töklámpás készítése átszivárgott hozzánk is. A gyerekekkel jó móka ez a kézműves tevékenység, és lássuk be, az egyre rövidebb nappalok miatt jó nézni az ablakból esténként ezt a narancssárgán világító ezerarcú lámpást.

Ehhez kapcsolódóan szeretném ajánlani nektek családi programként a Budapest töklámpás fesztivált .

2015. október 31-én 19:00–21:00 óra között a Hősök terén kerül megrendezésre a Gyermekétkezési Alapítvány jóvoltából. A részleteket megnézhetitek a rendezvény honlapján http://www.toklampasfesztival.hu/ vagy a https://www.facebook.com/events/956026571129357/
A rendezvény ingyenes!
toklampas_fesztival_a_hosok_teren.jpg
Ha segíteni szeretnétek, vihettek konzerveket is amit kiosztanak a rászoruló gyerekeknek később.
Nemes gesztus!! 
A készre faragott tököt vigyétek magatokkal ki a térre!!
Tehát TÖKRE fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-tipp-top.blog.hu/api/trackback/id/tr77960118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása