Női tippek toplistája! "minden ami nő"

Női tipp-top

Női tipp-top

Gabonafélék a konyhánkban 2. rész

2015. november 22. - Saller Kati

Ígéretemhez híven folytatom a gabonafélék elkészítésének kigyűjtését!

Most a kuszkusz, bulgur, rozs, árpa, kukorica van soron. Hát vágjunk bele!!

 

Kuszkusz:


 Az alapanyagot és a belőle készülő sokféle ételt is kuszkusznak nevezik. Felhasználási módja rendkívül változatos. Fogyasztják köretként húsok mellé, zöldséges raguként, hallal összekeverve, salátaként, levesben tészta helyettesítőjeként, de számos édességet is készítenek belőle tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.
Elkészítése: Hagyományosan hús alaplé vagy fűszeres lé fölött speciális edényben a gőzben párolják. Apró szemű szitát használhatunk az elkészítéséhez. (Nekem még sosem sikerült ilyen módon jól elkészítenem). A legegyszerűbb elkészítési mód azonban, hogy a kuszkuszt forrásban levő másfélszeres vízzel leöntjük, lefedjük és tíz percig pihentetjük. A szemek az összes vizet magukba szívják hamarosan. Összekeverhetjük párolt zöldségekkel, leönthetjük különböző szószokkal, mártásokkal, de akár köretként is fogyasztható.


Bulgur:


 A közel-keleti és török konyha egyik népszerű alapanyaga, amely nem más, mint búzatöret. Sokoldalúan és változatosan elkészíthető, íze nem igazán hasonlítható semmihez sem. Gyakran használják fel köretként és egytálételként. A keleti konyhában néhány saláta alapanyagaként szerepel. Elkészülte után a tarhonyához hasonló állaga lesz. Egzotikus ételek készíthetők belőle.
Elkészítése: Kétféle vélemény van, amely szerint el lehet készíteni. Le lehet vajon pirítani, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve 5 - 10 percig főzni. Ezután a tűzről levéve lefedve hagyjuk hűlni. A másik készítési mód szerint a felforrás után ki lehet kapcsolni a tüzet és csak lefedve állni kell hagyni. Az apró szemű bulgur esetében ez utóbbi elkészítési módot javasoljuk.



Rozs elkészítése:


 1 csésze alaposan megmosott rozst éjszakára beáztatsz, reggel dupla vízzel, csipet sóval, kuktában forrástól számított 1 órán át főzöd.
 


Árpa

Az árpa könnyen emészthető gabona. Magas a kálium-, magnézium-, foszfor-, cink- és vastartalma, ezen kívül sok értékes vitamint, elsősorban B1-, B2-, B6-vitamint és pantoténsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben.
Az árpa nagy mennyiségű kovát tartalmaz, amely erősíti az izomzatot, a kötőszövetet, valamint jó hatással van a csontokra, a fogakra, a bőrre és a hajra is.
A malomipar hántolt árpát és árpagyöngyöt készít belőle, de a sör-, whisky- és a malátagyártás alapanyagául is szolgál.
Elkészítése: Legalább 3-4 órára, de lehetőség szerint egy éjszakára áztassuk be az árpagyöngyöt. Szűrés és átmosás után háromszoros mennyiségű vízben főzzük.

 
Kukorica


Fehérjéi nem teljes értékűek, ennek ellenére a kukoricának jelentős szerepe van a táplálkozásunkban. Minthogy hiányoznak belőle a sikért adó fehérjék, így a lisztérzékenyek étrendjének egyik meghatározó alapanyaga. Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket.
Felhasználása széles körű: lisztek, pelyhek, extrudált és ízesített készítmények, keményítő, keményítőszörp készül belőle, de érésének idején, illetve konzervként is közkedvelt. Csírájából értékes olaj nyerhető, mely E-vitaminban gazdag.

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-tipp-top.blog.hu/api/trackback/id/tr298021889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása