Női tippek toplistája! "minden ami nő"

Női tipp-top

Női tipp-top

29 szakma amihez az óvó néninek értenie kell

2017. május 25. - Zámbó Éva
29 szakma, amihez egy óvó néninek értenie kell
Nagy tévedésben van, aki azt hiszi, hogy az óvónéni csak játszik a gyerekekkel, vagy éppen valamilyen foglalkozást tart. A Kóconfitty blog szerzője összegyűjtötte azokat a szakmákat, amikhez értenie kell.

No, akkor lássuk, ki is az az óvó néni, mit is csinál ő tulajdonképpen.

Azon kívül, hogy az alább említett szakmákhoz is konyít: anya, feleség, esetleg nagymama, testvér, gyermek is egyben. Ha erősen törném a fejemet, biztosan eszembe jutott volna még pár dolog, amit naponta teszünk. És akkor íme azoknak a szakmáknak a listája, amikre egy óvónéninek szüksége van.

De azt hiszem, érzékelhető, hogy mi mindent várunk el magunktól, mi mindent várnak el tőlünk. Tegyük továbbra is szívvel-lélekkel, hogy a felcseperedő nemzedék szívesen gondoljon vissza a velünk töltött időkre.

Bábművész: bábmozgatási gyakorlattal rendelkezik, a meséket élményszerűen adja át, a párbeszédes részeknél hangját megváltoztatja a szereplő karakterének megfelelően.

Szabó-varró: Legtöbbször a bábokat saját kezűleg készíti el. A gyermekek ruháit a napi használathoz szükséges mértékig feljavítja, gombot, szakadásokat varr. Babaruhát, ballagó tarisznyát, jelmezeket szab és varr, csoport drapériáját maga készíti legtöbbször.

Versmondólány: igényesen válogatja a gyermekek számára megismertetendő verseket, verses meséket és azokat megfelelő motivációs helyzetet teremtve elmondja, tanítja.

Önképző specialista: folyamatosan figyeli, követi a frissen megjelenő pályázatokat, lehetőségeihez mérten azokat megírja, természetesen nem magának, hanem a csoportjának, óvodájának. Kortárs művészek munkásságát követi, azokat beépíti mindennapos munkájába.

ovoneni5.jpg

Nevelési tanácsadó: a problémáikkal hozzá forduló szülőknek legjobb tudása szerint, a gyermekeket maximálisan megismerve igyekszik tanácsot, útmutatást adni.

Asztalos: a mindennapok folyamán előforduló kisebb bútor-ügyi problémákat javítja, pl. kilincset, zsanért visszacsavaroz, levált élfóliát visszavasal. A hiányzó játékszereket, bútorokat dobozokból, egyéb háztartási hulladékból pótolja (pl. pizzás dobozból bábparaván).

Hangmérnök: az óvodai ünnepségeken a hangosítást, zenecuccokat biztosítja, zenei aláfestésnél halkít, hangosít. Mesékhez zenei betéteket és hang effekteket kreál.

Fővilágosító: az előadott mese élményének fokozása érdekében képes a fényekkel játszani.

Kertész: a gyermekekkel közösen veteményeskertet ápol, saját udvarrészt csinosítgat, rendezget.

Prevenciós szakember: a betegségek megelőzése és terjedése ellen segítségével járványok előzhetőek és fékezhetőek meg. Az alapvető higiéniai alapszabályokat megtanítja és együtt alkalmazza a gyermekekkel.

Diagnoszta: felismeri a serkét, tetűt, rühöt, kiütéseket, azokat haladéktalanul jelzi a szülőknek.

ovoneni2.jpg

Nővér, betegápoló: köhögést, lázat csillapít természetes gyógymódokkal (méz, vizes ruha). Sebeket fertőtlenít, bekötöz, orrvérzést csillapít.

Környezetvédelmi szakember: együtt gyakorolja a gyermekekkel a természet megóvását, megszerettetését, hatékonyan fellép a környezetszennyezés ellen (pl. eldobott csokipapírt, zsebkendőt felszed-et). Hangsúlyozottan ügyel az épített környezet megóvására (nem engedi leverni az ovi faláról a vakolatot :).

Muzsikus: furulyával, valamint az autodidakta módon elsajátított kisebb hangszereken való hangszertudását bebizonyítja a gyermekeknek, ez által zenei élményhez juttatja a kicsiket.

Játékfejlesztő: képes minden gyermek szintjének megfelelő játék kitalálására, kivitelezésére, azok jókedvű használatára.

Aneszteziológus: képes halk és gyönyörű dalocskákkal, cirógatással, ölben ringatással elaltatni olyan gyermekeket is, akiket még a szülei sem tudnak letenni délután otthon aludni.

Rendező, rendezvényszervező: képes kis,- és nagyszabású rendezvények szervezésére, lebonyolítására, azok élményszerűvé tételére.

Kofa: képes mindenből pár forintnyit kialkudni, hogy több maradjon a gyermekekre (belépőjegyek, fagyi ára, stb.).

Pénzügyi szakember: minimál költségvetésből óriási dolgokat visz véghez, gyakran a sajátjából kiegészítve azokat.

Fotóriporter: naprakészen fotókkal illusztráltan tájékoztatja a szülőket az óvodai eseményekről a különféle internetes portálokon.

Számítástechnikai szakember: a portfóliója feltöltése során megtanulta használni és alkalmazni a csodamasinát, melyet gyakran bevisz a csoportjába is, beépíti tervezett munkájába annak használatát.

ovoneni3.jpg

Bíró: konfliktushelyzetben utánajár a történéseknek, a feleket egyenrangúan meghallgatja, amennyiben nem jutnak dűlőre, igazságot tesz.

Pszichológus: gyermek,- és felnőtt lélektani dolgokban tanulmányaiból kifolyólag otthonosan mozog, tudásának hézagait empátiás készségével pótolja.

Fodrász: naponta fésüli és fonja a kislányok haját, különféle technikákkal frizurákat készít.

Színész: dramatikus előadásokban csillogtatja ezen képességeit a gyermekek nagy örömére.

Kisállatgondozó: a csoportszobába betelepített akváriumot, terráriumot a gyermekekkel együtt gondozza, tisztítja.

Humorista, mókamester: a kedvetlen, szomorú gyermekeket vicces történetekkel felvidítja, ügyel arra, hogy általánosan jó hangulat uralkodjék a csoportjában.

Nevelőnő: neveli, fejleszti a rábízott gyermekeket a nekik leginkább megfelelő módon és szinten.

Játékmester: ismer minden játékot és játékszabályt, melyeket betart és betarttat a gyermekekkel együtt.

Szerző: Kocónfitty blog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-tipp-top.blog.hu/api/trackback/id/tr7612536121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása