Női tippek toplistája! "minden ami nő"

Női tipp-top

Női tipp-top

Kókuszolaj

2017. május 30. - Zámbó Éva

Kókuszolaj, a trópusok édes illata

| aromaterapia |

 

Ó, azok a csodálatos kókuszpálmák! Már a látványuk is megmelengeti a szívet. Hosszú törzsük akár 30 méter magasra is nyúlik, és a gömbölyű korona levelei között fürtökben terem gyümölcse, a kókuszdió, mely az értékes kókuszolajat tartalmazza.

kokuszpalma.jpg

Mivel szobahőmérsékleten az olaj megszilárdul, ezért kókuszzsírnak is nevezik. A kókuszolaj áldásos hatásai közül íme néhány:

  1. Süssünk kókuszolajban

A kókuszolaj magas hőfokon is stabil marad, ami annyit jelent, hogy 175 C fokig hevítve sem mutatkozik molekuláris szerkezeti változás az olajban. A sütéshez nem szükséges a hidegen sajtolt olaj, mivel ebben az esetben kizárólag a hőálló tulajdonságát használjuk fel. Minden más esetben kizárólag a hidegen sajtolt kókuszolaj bír terápiás hatással.

  1. Baktériumok, vírusok és gombák ellen

A kókuszolaj közepes láncú, telített zsírsavakból áll, a növényvilágban egyedülállóan magas laurinsav tartalommal bír. A laurinsav jelenlétének köszönhetően vírus-, baktérium- és gombaölő hatású.

  1. Koleszterinszint csökkentésére

Megfelelő táplálkozás mellett a rendszeresen fogyasztott kókuszolaj normalizálja a koleszterinszintet. 

  1. Bőrszépítésre

Élénkíti a vérkeringést, ezáltal segíti a sejtek tápanyagfelvételét. Csökkenti a ráncokat, rugalmassá teszi a bőrt. Terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére is ideális választás. Segít megőrizni a bőr fiatalságát.

  1. Ajakbalzsamként

 Az ajkak érzékeny bőrét védi a káros környezeti hatásoktól, a nap, a szél és a hideg okozta sérülésektől.

  1. Hajpakoláshoz

A megmosott, még nedves hajvégekbe dörzsöljünk kókuszolajat, mely csodálatosan regenerálja a száraz hajat. 15-20 perc hatóidő után mossuk le a hajról. Szaunázáskor is érdemes a hajvégekbe dörzsölni, hogy elkerüljük a haj károsodását.

  1. Testápolóként

Egy kellemes fürdő, vagy zuhanyozás után kenjük át a még nedves bőrt az illatos kókuszolajjal! Ha még illóolajjal is dúsítjuk a testolajunkat, a hatás felülmúlhatatlan. 1 csepp ylang-ylang, 5 csepp édesnarancs illóolaj 5 ml kókuszolajba, maga az Édenkert illata...

  1. Fogyáshoz

A hidegen sajtolt kókuszolaj rendszeres fogyasztása rendezi a pajzsmirigy működését, javítja az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a fogyást.

A hidegen sajtolt kókuszolaj fogyasztását érdemes kiegészíteni esszenciális zsírsavakat tartalmazó olajokkal, mint például a lenmagolaj, ligetszépeolaj, borágó- és szezámolaj. A jelenlegi kutatások szerint az olajok ilyen formájú bevitele sokkal hasznosabb a szervezet számára, mint külön-külön.

A Fülöp-szigeteken – melyet a botanikusok a növény őshazájának tekintenek – a kókuszpálmát az élet fájának nevezik. Az ayurvédikus orvoslás többezer éve használja gyógyító célzattal, melyről szanszkrit neve is árulkodik: kalpa vriksha, ami annyit tesz: „ A fa, ami mindent megad, ami az élethez szükséges”.

Szerző: Tobai Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-tipp-top.blog.hu/api/trackback/id/tr1312548515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása