A farsangi időszakban mi másról tehetnék fel receptet,mint a farsangi fánkról.
Hozzávalók: 4 személyre
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg finom liszt
- 3 db tojás
- 1 evőkanál rum
- 1 citrom leve
- 1 csapott evőkanál porcukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk,egy kocka cukrot beledobunk és a 3 dkg élesztőt belemorzsolunk. Félre tesszük meleg helyre keleszteni.
A lisztet egy tálba szitáljuk majd beletesszük a kimért porcukrot , a vaníliás cukrot és a csipet só,t összekeverjük a közepébe mélyedést nyomunk a tojássárgát valamint az élesztős tejet beleöntjük.
Újbegyel apránként összedolgozzuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá,hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk és alaposan bedagasztjuk. ( A tej mennyisége a liszt minőségétől függ.)
Amikor a tészta már hólyagos az olvasztott vajat is beleöntjük.
Meglisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és lisztbe mártott fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle.
Tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen másfél óráig kelesztjük.
Nagy teflon edényben két ujjnyi magasan olajat öntünk megmelegítjük( de ne legyen túl forró ) és a fánkokat felső felével lefelé a közepét ujjal kicsit benyomva belerakjuk.
Az egyik felét fedő alatt mérsékelt lángon szép pirosra sütjük,majd megfordítva a másik felét fedő nélkül szépen megpirítjuk.
Papírtörlővel bélelt tálra szedjük és amíg valamennyi fánkot ki nem sütöttük melegen tartjuk.
Porcukorral meghintve, vízzel higított forró ( esetleg rummal ízesített ) baracklekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!