Mostanában mindenhol csak a chia mag jótékony hatásáról hallok. Ezért kutató munkába kezdtem, hogy mit tudhat ez a aprócska magocska. Kiderítettem a magyar neve azték zsálya, Dél-Amerikából és Mexikóból származik. Régen az aztékok és az amerikaiak is használták mindennapjaikban mert rájöttek,hogy mennyire egészséges a szervezetre.
Gyógyító hatása az omega3 zsírsavtartalmában és a kiegyensúlyozott omega-3-omega-6-zsírsavarányába rejlik. Legfontosabb pedig az, hogy igen gazdag alfa-linolénsavban, ami támogatja a szív és érrendszert. A chia mag rengeteg vizet tud magába szívni ezért eltelíti a gyomrot a szénhidrát is lassabban szívódik fel és így később érezzük magunkat éhesnek. Ráadásul ennek a képességének hatására megszünteti a gyomorégést és a felfúvódást.
Nemzetközi kutatások szerint a magas az ALA zsírsav tartalma, ami javítja a vér koleszterinszintjét.
A sok jótékony hatása mellett lehet káros egészségügyi hatása is figyelmeztet a Nébih.
Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása egészségügyi problémát okozhat.
Ezért nagyon fontos betartanunk a napi előírt 15 gramm mennyiség fogyasztását.
Azoknak akik allergiások a szezámmagra és a mustármagra fontos,hogy mellőzzék az azték zsálya magot, mert keresztallergiás reakció léphet fel.
Ha ezeket szem előtt tartva fogyasztjuk ezt a pici kis magot csak jótékony hatását élvezhetjük majd.
Fontos fogyasztásánál a következőkre figyelni
- Mindig áztassátok be a magokat 15 percre vízbe, joghurtba, gyümölcslébe, smoothieba.
- Lehetőleg este áztasd be a chiát ha reggel szeretnéd elfogyasztani
- Ne egyétek zsíros ételek mellé,mert megüli a gyomrotokat ugyanis az olajat nem tudja magába szívni
Nagyon sokféleképpen használhatjuk fel a chia magot, most két receptet szeretnék mutatni Nektek.
Reggelire: Chia magos palacsinta
Elkészítéséhez a recept itt találjátok:
- 15 dkg Norbi liszt
- 2 db tojás
- 2,5 dl tej
- 2 tk Update1 Zero, vagy más édesítő ízlés szerint
- vanília
- 1 evőkanál chiamag
Így készítsd:
A hozzávalókat keverd ki egy tálban és kevés kókuszolajon süsd ki a palacsintákat. Vigyázz, mert a magocskák miatt gyorsan sűrűsödik a tészta!
Tipp: Süthetsz belőle nagyobb, hagyományos palacsintákat, és tekerhetsz bele kedvenc lekvárodból, vagy tálalhatod kisebb méretben friss gyümölccsel is!
(Forrás: Tóth Nikika, Facebook)
Az este rátok törő éhséget pedig ezzel a finom szuper chia magos finomsággal csillapíthatjátok:
Málnás-mandulás esti szupernasi
Hozzávalók:
- 1 csésze mandulatej (vagy amilyet fogyasztasz)
- 1 evőkanál zabpehely
- 1/4 csésze sima görög joghurt
- 2 ek. Chia mag
- 10 csepp Lovely Sweet édesítő
- 1/2 csésze málna (fagyasztott)
- 1 ek. apróra vágott mandula
Így készítsd el:
1. Öntsd a tejet, a zabot, a joghurtot a chia magot és az édesítőt egy befőttesüvegbe. Alaposan keverd össze, majd zárd le és hagyd a hűtőszekrényben legalább 6 órán keresztül. Legjobb, ha reggel bekészíted.
2. Este pedig - vagy amikor fogyasztani szeretnéd - mehet rá a málna és a mandula.
Jó étvágyat!
A későbbiekben még a receptes menüben találtok majd chia magos ételeket.
Próbáljátok ki!!