Női tippek toplistája! "minden ami nő"

Női tipp-top

Női tipp-top

Ötletek adventi koszorú készítésítésére

2015. november 22. - Zámbó Éva

Hamarosan itt az advent első vasárnapja.

A történetéről egy kis áttekintés.

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Advent első vasárnapja mindig november 27, és december 3 közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18 és december 24, közé.

Advent első vasárnapja három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepsor kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

Az advent szó jelentése „eljövetel".A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.

Adventkor a 19-20.század óta szokás koszorút  készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-be Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

wichern_adventskranz_originated_from_germany.jpg

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit,, remény, öröm, szeretet.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét,, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

adventkalender_andrea.JPG

Forrás szöveg: Wikipédia

Kiegészítésképpen a mai világban már színesek az adventi koszorúk gyertyái, nem ragaszkodunk a hagyományhoz .Személy szerit a fenyőfa domináns színéhez választom az adventi koszorú gyertya színeit minden évben.

Ma már szebbnél szebb koszorúk készülnek csak a fantázia szab határt az ötleteknek. Terméseket, gömböket, fa kérget, fűszereket, mohát, figurákat, faágakat és még sorolhatnám mi mindent használhatunk fel a koszorú elkészítéséhez. Sőt már nem csak koszorú formát alkalmazhatunk hanem tálban, fa dobozban, kalapdobozban is elkészíthetjük az adventi koszorúnkat.

Természetesen az adventi naptár is eltér a régitől.

Most a gyerekek kedvenc mesehősei alapján nyomtatott papír naptár készül kis ablakocskával amik mögött szintén, mint régen csokoládékat találnak a gyerekek. De a fantáziánkra is hagyatkozhatunk. készíthetünk kis zacskókat is amibe elrejtjük az ajándékokat . Szerintem ne mindig csokival tömjük gyermekeinket  hanem találjunk ki ötletes olcsó pici meglepetéseket.

Pont a napokban kérte a 19 éves lányom, hogy Mikulásra megint legyen olyan" eldugós játék " !!!! 

Ezt akkor találtam ki, amikor 11 éves volt és a fából készült hóemberes fiókos adventi naptárjába csak tényleg csoki fért bele, és én úgy döntöttem, hogy  kis cetlikre üzeneteket írok. Ezekben játékos utasítások voltak hogy hol találhatók az ajándékok. Pl. a fiókos szekrény 3. fiókjában a pólók alatt. És ide már el férhettek nagyobb ajándékok is. De ne gondoljatok ám nagyon drága dolgokra.

Vettem kis noteszt,csatot, hajgumit, ceruzát, pici babákat, lehet kis fiúknak kisautót, radírt, filctollat, színezőt, hűtőmágnest, pici puzzle-t, és sorolhatnám a végtelenségig a lehetőségek sorát .

De úgy érzem, hogy mély nyomot hagyott a lányomban ez az izgalmas játék ha ilyen hosszú idő után is emlegeti.

De térjünk vissza az adventi koszorúkra .Ha ti is szeretnétek elkészíteni akkor ideje hozzálátni, mert november 29. idén az első adventi vasárnap.

Én is hozzá kezdek és beszámolok az eredményről.

Addig is mutatok képeket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://noi-tipp-top.blog.hu/api/trackback/id/tr758097884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása