azaz, forradalom az egészség és a változatos ételek frontján.
Mostanában érdeklődni kezdtem a számomra újdonságnak számító gabona félék iránt. Bele-bele kóstolok a barna rizsen kívül, másba is, hogy egészségesebbé és főként változatosabbá tegyem a köreteket.
Egy egészen új konyhai világba léptem, ahol egy csomó újdonságot kell megtanulnom.
Soha nem tudom melyik köretet meddig kell főznöm. A hagyományos ételeket már nagyon régóta profi szinten készítem, de ezek kifognak rajtam hol túl főzöm, hol kemény lesz. Ezért most kigyűjtöttem néhány infót ezekről az alapanyagokról. Szerintem pár hét múlva már ezt is jól begyakorlom!
Most megosztom ezeket az információkat veletek is, hátha segítségetekre lesznek, és ti is kalandoztok egy kicsit az újdonságok között.
Csicseriborsó
Íze kissé a dióra hasonlít. A falafel és a humusz alapanyaga. Gazdag élelmi rostban, így támogatja emésztőrendszerünk munkáját. Nagyszerű vitaminforrás.Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak kiváló. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását.
Elkészítés: A csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk. Ezután kb. 4-5-szörös mennyiségű vízben néhány órára beáztatjuk. Célszerű ezt a műveletet az ételkészítést megelőző este végezni. Másnap átmossuk és enyhén sós vízben, lefedve kb. 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
Köles
Könnyen emészthető, tápanyagban gazdag. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják mivel nem tartalmaz glutént. Idegrendszeri problémákra jótékonyan hat. Jót tesz a hajnak, megerősíti a körmünket. Erősíti az immunrendszerünket mivel tele van ásványi anyagokkal.
Elkészítése: Felhasználás előtt alaposan át kell mosni, hogy az esetlegesen benne levő szennyeződéseket eltávolítsuk. Köretként való használatához enyhén sós, háromszoros mennyiségű fűszeres vízben puhára kell főzni. Egytálételként való fogyasztásához érdemes először forró olajon megforgatni és fűszerezni a kölest, majd ezután felönteni a vízzel és puhára párolni. Ezzel párhuzamosan egy másik edényben különböző zöldségeket piríthatunk (vagy párolhatunk) és a végén összekeverjük a kölessel. Ízesíthetjük szószokkal vagy ráolvaszthatunk sajtot tálalás előtt. A köles számos formában megtalálható. Puffasztva, pehelyként, lisztként vagy akár tejhelyettesítő italként. A kölespehely felhasználható levesek, főzelékek sűrítésére, habarásra, süteményekbe, illetve müzlik kiegészítésére.
Hajdina
A hajdina zsírmentes, glutént nem tartalmaz, viszont sok benne a B1-, B2-, C-, és E-vitamin. Nagyon gazdag fehérjeforrás, Cinket, rezet, mangánt, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja.
Elkészítése: Szűrőben forró vízzel átmossuk, majd bő vízben a víz tetejére feljövő részeket eltávolítjuk. Szűrés után háromszoros mennyiségű vízben – kevergetve – készre pároljuk. A főzési idő lerövidítéséhez érdemes az elkészítés előtt néhány órára beáztatni a magokat. Egyes helyeken főzés előtt olajon vagy vajban megpirítják a hajdinát, így az ételnek kellemes dióízt és illatot kölcsönöz.
A lisztjét búzaliszttel keverve kenyér és tészta alapanyagként használják fel. Felhasználják pehelyként és puffasztva is.
Barna rizs
A többi gabonaféléről (kuszkusz, bulgur , rozs, árpa, kukorica ) pedig, majd a következő részben gyűjtök némi információt!
Próbálkozzatok ti is bátran, hisz az egészséges és változatos étrend mindannyiunk szervezetének áldásos!
:)